0

Hulp gevraagd

Beste Ik ben student Educatieve Master in de Maatschappijwetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen. Mijn masterproef focust zich op statistiek in de Humane- en Welzijnswetenschappen. Aan de hand van een vragenlijst wil ik graag achterhalen hoe dit vak georganiseerd wordt binnen deze richtingen, sinds de modernisering. Ik zou daarom willen vragen of het mogelijk is

[ Lees meer ]

Ruitjesblues

Jan Beuving Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam, 2023, ISBN 978 90 388 1456 8 https://www.vanbeuving.nl Het is wel een beetje ongebruikelijk dat we in de Bibwijzer van Uitwiskeling een poëziebundel bespreken maar de link naar de wiskunde is er wel degelijk. De schrijver van de teksten is Jan Beuving (1982). Hij behaalde na zijn middelbare school een bachelor in de wiskunde en een master in de wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Pas daarna ging hij naar de Koningstheateracademie in Den Bosch waar hij in 2010 afstudeerde als liedtekstschrijver. Op korte tijd heeft hij sindsdien een terechte plaats veroverd tussen de…

[ Lees meer ]

Veeltermvoorschriften en Vandermondematrices

Een toepassing op determinanten Introductie In de loep van Uitwiskeling 40/4 werden determinanten uitvoerig besproken. Een van de toepassingen die daarbij ter sprake kwam, was hoe een parabool door drie punten [latex](x_1, y_1)[/latex], [latex](x_2, y_2)[/latex] en [latex](x_3, y_3)[/latex] beschreven kon worden via de volgende determinantvergelijking We wisselden hier kolommen 1 en 3 om t.o.v. het originele artikel, maar dat verandert enkel het teken van de determinant zodat ook bovenstaande vergelijking geldt. Een compleet analoge redenering laat toe om voor [latex]n[/latex] punten [latex](x_1, y_1), \ldots, (x_n,y_n)[/latex] een veelterm van graad ten hoogste [latex]n-1[/latex] te vinden waarvan de grafiek door deze [latex]n[/latex]…

[ Lees meer ]

Uitgewerkte voorbeelden in de wiskundeles

In UW 40-4 schreef ik een bibwijzer over het boek Teaching Math with Examples, van Michael Pershan. Ik kondigde in die bespreking aan dat ik mijn probeersels uit de les zou delen. In dit kort artikel toon ik een eerste opdracht die ik naar aanleiding van het boek heb uitgewerkt. Ik probeerde dit uit in mijn vierde jaar natuurwetenschappen, tijdens de eerste les met herhalingsoefeningen rond rekenvaardigheden. Die herhalingsoefeningen lenen zich goed voor zelfstandig werk, op eigen tempo. Daarbij wil ik vaak toch bepaalde zaken benadrukken en aan het bord tonen of misconcepties wegwerken door een klassikale bespreking te doen…

[ Lees meer ]

matrixcalc.org. Rekent de leerling van de toekomst nog zelf?

Basiswiskunde@uantwerpen is een initiatief van de faculteiten aan de Universiteit Antwerpen waar men zich buigt over de impact van de vernieuwing van de leerplannen op de instroom aan de Universiteit. Eén van de voorliggende vragen is wat we doen met alle nieuwe technologieën die algebraïsche vaardigheden over kunnen nemen. Wat doen we bijvoorbeeld met de mogelijkheden die de website matrixcalc.org biedt? Prof. Didier Kumwimba van de Université de Lubumbashi leerde me deze website kennen. Hij is een van de deelnemers aan het ProTEEM project (Professionalisation of teacher educators in the fields of English and Mathematics) waarbinnen ik workshops vakdidactiek wiskunde…

[ Lees meer ]

Iedereen een leerplan

Lange tijd wist ik niet goed wat te denken van de onderstaande passage uit het Vlaams Regeerakkoord. Om de onderwijskwaliteit te versterken, de planlast te verlagen en de autonomie van leraren en schoolteams te stimuleren, ondersteunen we de opmaak van leerplannen van onderuit. Die leerplannen zijn ambitieuzer dan de minimumdoelen. We bepalen de rollen helder.

[ Lees meer ]

Vijf verdelen over drie …

In de lessen over telproblemen gaat het meestal over kiezen, bijvoorbeeld: ”Op hoeveel manieren kunnen we objecten kiezen uit een voorraad van ?”. In iets minder klassieke vraagstellingen gaat het over het verdelen van objecten over locaties, bijvoorbeeld: ”Op hoeveel manieren kunnen we vijf muntstukken verdelen over drie spaarvarkens?”. De context van de muntstukken en

[ Lees meer ]

Leerlingen écht aan het werk zetten door gerandomiseerd oefenen

Ooit gaf ik in een huistaak volgende oefening: Merk op dat het voor de klant geen verschil maakt of eerst de korting dan wel de BTW in rekening gebracht wordt. De helft van de klas gaf deze taak af met als voorbeeld een auto van 400 euro. Ook de andere oefeningen hadden verdacht gelijkaardige antwoorden,

[ Lees meer ]

Determinanten

In veel studierichtingen zijn de determinanten terug van weggeweest. Deze loep speelt in op deze nieuwe leerplansituatie. We belichten twee sporen die leiden naar het determinantbegrip: de oplosbaarheid van stelsels en de inverteerbaarheid van matrices. Het eerste spoor is bedoeld voor wie het kort wil houden. Het tweede spoor biedt meer diepgang en gaat ook in op eigenschappen, de regel van Cramer en eigenwaarden. Tot slot is er een paragraaf voor wie zich afvraagt hoe je determinanten meetkundig kunt voorstellen en of je eigenschappen van determinanten meetkundig kunt verklaren.

[ Lees meer ]