Op vrijdag 21 september 2018 vindt aan het Departement Wiskunde van KU Leuven het Internationaal Wiskundetoernooi plaats, een wedstrijd die simultaan georganiseerd wordt door de universiteiten van Leuven, Nijmegen en Bonn. Naast het internationale karakter is het unieke dat deelname gebeurt in groepjes van vijf leerlingen en dat er in de namiddag gewerkt wordt rond een thema dat een toepassing en/of de maatschappelijke relevantie van wiskunde in de verf zet. Thema’s van vorige edities zijn bijvoorbeeld forensische statistiek, 3D-printen, cartografie en foutenverbeterende codes. Het idee achter het evenement is om leerlingen te laten zien dat wiskunde allesbehalve gelijk staat aan individueel abstracte vraagstukken oplossen in een schoolomgeving.

Het toernooi richt zich vooral op leerlingen uit de derde graad, hoewel in het verleden ook al leerlingen uit de tweede graad met groot succes hebben deelgenomen. De deelname is gratis en er zijn mooie prijzen te winnen.

Meer informatie op de website (https://wis.kuleuven.be/events/wiskundetoernooi/) en via Facebook (https://www.facebook.com/wiskundetoernooileuven/).

Share this article

Ik ben Johan Deprez, bouwjaar 1961, en verantwoordelijke voor de lerarenopleiding wiskunde aan de KU Leuven. Daarnaast heb ik een lange staat van dienst als wiskundedocent in een aantal academische bacheloropleidingen en ben ik mede-coördinator van de Wiskunde B dag in Vlaanderen.

Post a comment