In het schooljaar 2019-2020 neemt België voor de tweede keer deel aan de Europese Statistiekolympiade. De wedstrijd richt zich naar leerlingen in de tweede en derde graad secundair onderwijs, en hun leerkrachten. De verwachtingen zijn hooggespannen: tijdens de eerste editie won team Ansofi uit Aalter in de tweede graad secundair onderwijs. Ze ontvingen in juni 2019 hun prijs uit handen van Mariana Kotzeva, de directeur-generaal van Eurostat.

Wat is de Europese Statistiekolympiade?

De Europese Statistiekolympiade is een test in verschillende fasen, die verschillend is voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Leerlingen nemen deel in teams van 1 tot 3 personen, met een leerkracht als begeleider. Leerkrachten kunnen een ongelimiteerd aantal teams begeleiden, en mogen uit uiteenlopende vakken komen: wiskunde, geografie, taal…

Tijdens een eerste online proef worden de teams getest op 3 vaardigheden: de basiskennis statistiek, officiële statistische bronnen gebruiken en statistische rapporten interpreteren. Deze test is eliminerend: teams slagen als ze minstens 50% halen. Van de geslaagde teams gaat enkel de bovenste helft door naar de tweede fase.

Tijdens de tweede proef bestuderen de teams een set microgegevens. Op basis van die gegevens maken ze een correcte interpretatie, die ze in een overzichtelijke presentatie gieten. Deze presentaties worden beoordeeld door een regionale jury (per taalgemeenschap). De Duitstalige jury beoordeelt Duitstalige teams, de Franstalige jury de Franstalige teams en de Nederlandstalige jury de Nederlandstalige teams. Scholen kiezen niet zelf de taal waarin ze deelnemen: die is verbonden aan de taal van het grondgebied waar ze zich bevinden. Scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen kiezen of ze deelnemen in het Nederlands of Frans.

De jury’s beoordelen alle presentaties, en kiezen voor hun taalregio een top 3 in de tweede graad, en een top 3 in de derde graad secundair. Maximaal 18 teams kunnen deelnemen aan de laatste fase.

De 18 teams creëren elk een korte video over een onderwerp dat vooraf bepaald wordt. Die video’s worden beoordeeld door het brede publiek (publieksprijs) en door een nationale jury (juryprijs). De teams die de publieksprijs en de juryprijs winnen, zowel in de tweede als derde graad, mogen hun video doorsturen om mee te dingen naar de Europese titel.

Op 30 april 2020 is er de Belgische prijsuitreiking en bekendmaking van de vier teams die deelnemen aan de Europese ronde. Op 9 juni 2020 is er de Europese prijsuitreiking: 1 team per graad wint de Europese Statistiekolympiade.

Waarom is er een Europese Statistiekolympiade?

Statistiek is nauw verbonden met het dagelijkse leven. We worden overspoeld door cijfers en gegevens uit de meest uiteenlopende bronnen. Er zijn officiële statistiekbureaus, zoals Eurostat voor Europa, Statbel voor België, en Statistiek Vlaanderen, Iweps en Ibsa voor respectievelijk Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Als openbare statistiekinstellingen zetten zij zich in voor de statistische geletterdheid van een breed publiek. De Europese Statistiekolympiade daagt uw leerlingen uit om aan de slag te gaan met statistieken, en te leren om gegevens te interpreteren en te presenteren.

De Statistiekolympiade richt zich naar de tweede en derde graad secundair onderwijs. Er wordt verder geen onderscheid gemaakt tussen studierichtingen. Ook de begeleidende leerkrachten mogen uit alle vakken komen: van wiskunde of geografie tot taal, economie…

Hoe kan ik me inschrijven?

Het zijn de begeleidende leerkrachten die hun teams inschrijven. Op die manier kunnen we de leerkracht op de hoogte houden van de data waarop de test online staat, van de resultaten, van evenementen, etc.

Inschrijven kan tot en met 5 januari 2020 via www.statistiekolympiade.be. Van zodra ingeschreven, ontvangt als leerkracht ook de link die toegang geeft tot de eerste online test, vanaf 6 januari 2020.

Hoe blijf ik op de hoogte?

We versturen geregeld een nieuwsbrief met updates over de Europese Statistiekolympiade. De inschrijvingsdata, alle details over de eerste testen, de resultaten… U kan het nieuws over de Olympiade op de voet volgen via de nieuwsbrief. De inschrijvingslink voor de nieuwsbrief vindt u op www.statistiekolympiade.be

Daarnaast is er ook een Facebook-pagina. Die bevat foto’s en video’s van de vorige editie, zal de link naar de video’s van deze editie bevatten, de link naar de stemmingsronde voor de publieksprijs… De Facebook-pagina vindt u op https://www.facebook.com/EuropeanStatisticsCompetitionBelgium

Waar vind ik voorbeelden van de eerste editie?

Wil u zich als leerkracht een beter beeld vormen van de vorige editie? Dat kan. We hebben een aantal opdrachten online gezet, zowel uit de eerste als de tweede fase, als de video-opdracht. Je vindt alle voorbeelden op https://statbel.fgov.be/nl/Olympiade/Editie_2018-2019

Contact

Heb je meer vragen? Contacteer het Statbel-olympiadeteam via statolympiade@economie.fgov.be

Post a comment