Inloggen

Uitwiskeling - Jaargang 30 - 2014

Verschenen nummers

Jaaroverzicht

Deze loep gaat niet over het gebruik van ICT in wiskundelessen, maar over hoe wiskunde bijdraagt aan de wetenschappelijke discipline informatica. Deze wetenschap bestudeert bijvoorbeeld de architectuur van computers, algoritmen, netwerken, databanken, programmeertalen, artificiële intelligentie... We werken drie onderwerpen uit: de rol van wiskunde bij het bestuderen van algoritmen, het gebruik van (vooral veelterm)functies bij de beschrijving van de complexiteit van zoek‐ en sorteeralgoritmen, en foutenverbeterende codes. Met het uitgewerkte materiaal toon je leerlingen mooie toepassingen van wiskunde in een ander domein, maar gun je hen (en jezelf) ook een blik op wat informatica echt inhoudt. (pg. 13))

[ Lees meer ]
 

Meetkundige plaatsen vormen een belangrijk aspect van meetkunde, een bril waarmee je figuren leert zien als ‘plaatsen’ waar variabele punten op mogen bewegen. In de eerste graad kunnen middelloodlijnen, bissectrices en cirkels als meetkundige plaatsen bekeken worden en zijn er ook oefeningen mogelijk over transformaties waarbij meetkundige plaatsen een rol spelen. In de tweede graad kunnen bekende maar ook meer verrassende meetkundige plaatsen leerlingen motiveren voor de werkwijze van de analytische meetkunde. In de derde graad is er een keuzeonderwerp ‘analytische meetkunde’ in de sterke wiskunderichtingen, met onder andere de methode van de geassocieerde krommen. Dit onderwerp stimuleert volop het meetkundig en analytisch denken van de leerlingen, zeker wanneer analytische en synthetische methodes bij elkaar komen. (pg. 13))

[ Lees meer ]
 

In het leerplan vinden we de doelstelling: “leerlingen moeten verschillende grafische voorstellingen van statistische gegevens gebruiken en interpreteren”. Hiervoor is het nodig dat leerlingen de technische aspecten van statistiek leren, zoals een gemiddelde bepalen, gegevens voorstellen, een standaardafwijking berekenen… In handboeken vind je veel en waardevol materiaal terug. In deze loep is het niet de bedoeling om dit materiaal verder uit te breiden. We leggen de klemtoon op de meer conceptuele aspecten zoals wat is de betekenis van het gemiddelde, wanneer is de mediaan meer aangewezen dan het gemiddelde of waarvoor kun je een spreidingsmaat als de standaardafwijking gebruiken. Daarnaast vonden we tijdens onze zoektocht op het internet verrassend materiaal om grote hoeveelheden data voor te stellen. In het laatste stukje laten we je daar even van proeven. (pg. 22))

[ Lees meer ]
 

De loep van dit nummer is de tekst van de plenaire voordracht op onze feeststudiedag van 15 maart 2014. Philippe Cara gaat in op verrassende eigenschappen van de irrationale, de transcendente en de normale getallen. Deze laatste soort is minder bekend maar is de laatste tijd onder wiskundigen een ‘hot topic’ geworden. Het geheel is gekruid met historische weetjes. Zo kan elke soort getallen met een sterfgeval in verband worden gebracht (vandaar de titel). Mooie bewijzen worden niet geschuwd en hier en daar duikt een nog onopgelost probleem op. De aandachtige lezer leert zeker veel bij over de wondere wereld van de getallen. (pg. 21))

[ Lees meer ]
 
Bespreking van